OPEN: Ontsluiten van patiëntgegevens van de eerstelijnszorg

OPEN zorgt ervoor dat patiënten in Nederland veilig en gratis inzage kunnen hebben in hun medische gegevens bij de huisarts. Dit wordt mogelijk gemaakt via patiëntenportalen of Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s). Een belangrijk doel is om patiënten meer regie te geven over hun eigen gezondheid. PrimaCura is in dit programma de regievoerder voor de regio Midden-Brabant.

Het merendeel van de praktijken in Midden-Brabant biedt online inzage aan via een patiëntenportaal. Naast het raadplegen van het dossier, kan de patiënt in het portaal gebruik maken van andere e-health functionaliteiten, zoals het maken van een afspraak, een e-consult sturen, herhaalmedicatie bestellen of labuitslagen inzien. Het in gebruik nemen en het stimuleren van deze online diensten is een belangrijk onderdeel van OPEN.

Praktijken en PGO's 

Per 1 september 2021 zijn bijna alle praktijken ook aangesloten op PGO’s. Er zijn verschillende PGO’s waar patiënten uit kunnen kiezen. Momenteel zijn PGO’s nog niet gebruiksvriendelijk en voorlopig biedt een PGO weinig extra functionaliteiten naast dossierinzage. Om deze reden zal tot nader orde de focus in regio Midden-Brabant liggen op de het stimuleren van het gebruik van de patiëntenportalen. Hiervoor wordt ondersteuning aangeboden vanuit het OPEN-programma. In de afbeelding hieronder zijn de verschillen tussen een PGO en een portaal uitgebeeld.
Let op: momenteel zijn alleen de huisartsenpraktijken aangesloten op PGO’s, andere zorgaanbieders volgen later.

Vragen over OPEN?

Heb je een vraag over OPEN? Neem dan per e-mail contact op met Eline Braam, projectleider OPEN vanuit regiocoalitie Tilburg.

Bezoek voor meer informatie ook eens de website van OPEN  en de FAQ-rubriek van OPEN.

Handige downloads en hulpmiddelen

Op deze pagina kan je handige documenten en websites raadplegen. Zoals algemene documenten over wat de patiënt ziet en het maken van werkaantekeningen, maar ook portaal specifieke demo versies van verschillende patiëntenportalen en stappenplannen per online dienst. Daarnaast een filmpje over hoe de patiënt online inzage ervaart.

Samen komen we verder. Heb je aanvullingen of extra tips voor deze hulpmiddelen? Laat het weten aan de projectleider OPEN.

Online inzage, hoe ervaart de patiënt het?