Wij zijn per 1 januari PrimaCura.

Wij gaan per 1 januari 2021 verder als PrimaCura Huisartsenzorg Midden-Brabant.

De juiste randvoorwaarden

Om beeldbellen goed te kunnen toepassen in de praktijk, moet het volgende aanwezig zijn op de werkplekken die voor beeldbellen gebruikt worden:

 • Goede internetverbinding;
 • Liefst 2 beeldschermen;
 • Camera gekoppeld aan de computer;
 • Koptelefoon/oortjes;
 • Goede internetbrowser;
 • Beeldbelprogramma;

Bovenstaande punten worden verder toegelicht.

Tot slot hebben we nog wat tips voor een goed beeldbelgesprek.

Goede internetverbinding

Sluit computers waarop je beeldbelt, zoveel mogelijk aan op bekabeld internet. Of zorg dat de WIFI-spot zo dicht mogelijk bij deze computers is.
De meeste internetaanbieders bieden voldoende hoge up- en downloadsnelheden om fatsoenlijk te kunnen beeldbellen. Als je toch twijfelt: test de kwaliteit van jouw internetverbinding via: www.speedtest.net. Doe dit op de computer waar het internet het meest slecht is. Dit is meestal de computer die het verst van de WIFI-spot af staat.

Voor de meeste beeldbelprogramma’s is een up- en downloadsnelheid van 2,5 Mbbps voldoende.  (zie ook de specificaties van de beelbelprogramma's).

NB: de ping-test die tegelijkertijd op www.speedtest.net wordt gedaan, geeft de latency (vertraging) in de connectie weer: 

 • Een vertraging van  minder dan 100ms is perfect.
 • Een vertraging tot 400ms is acceptabel.

Beeldschermen

Het handigste is om over 2 beeldschermen te beschikken: één voor het beeldgesprek en één om het dossier te kunnen raadplegen.

Camera/webcam

De meeste laptops hebben een ingebouwde webcam (camera). Je kunt ook een tablet gebruiken, deze heeft altijd een camera. Een tablet werkt niet altijd handig:  bij voorbeeld in VIPLive wordt de patiënt benaderd vanuit het HIS en dat staat niet altijd op een tablet.

Als je een computer met een los beeldscherm gebruikt, dan heb je een aparte  camera/webcam nodig.
Belangrijke eigenschappen van een webcam zijn:

 • Hoge HD resolutiemogelijkheid (een hoog cijfer breedte x hoogte; bij voorkeur minimaal 1280x720);
 • Ingebouwde microfoon (meestal standaard, maar check dit voor de zekerheid);
 • Fysieke bevestiging: let op dat deze geschikt is voor de betreffende werkplek;
 • Aanrader: een fysieke mogelijkheid heeft om het beeld te blokkeren (schuifje/wegdraai mechanisme), zodat de webcam alleen bij daadwerkelijk gebruik beeld geeft (dit verlaagt het risico op ongewenst meekijken-luisteren bij eventuele digitale aanvallen of lekken).

Uit reviews blijkt dat Logitec webcams doorgaans de beste zijn.
Zoals (oplopend in prijsklasse): de Logitech C525, de Logitech C920 HD Pro of de Logitech Brio 4K. Een goedkopere optie is Trust Trino HD Video Webcam (met ingebouwde microfoon). Nadeel van deze laatste is dat het oog van de camera niet af te dekken is met een schuifje.

Leveranciers
Wij bekijken nu of praktijken via de Zorgroep (voordelig) webcams kunnen bestellen. Zodra hier meer over bekend is, informeren wij de praktijken en passen dit hier op de website aan.

Koptelefoon of oortjes

Door bijvoorbeeld de ‘oortjes’ van een mobiele telefoon te gebruiken, hoor je het geluid beter. Door het ingebouwde microfoontje klinkt je stem voor de patiënt dichtbij en warm. Een "echte" koptelefoon kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld een game-koptelefoon.

Internetbrowser

De meeste beeldbelprogramma’s werken het beste op de internetbrowser Google Chrome (of Safari bij Apple-computers). Deze browser kun jij, of degene met de juiste rechten, gratis downloaden.

Hieronder staan hoe je Google Chrome als je standaardbrowser kunt instellen:

 • Open Google Chrome;
 • Klik op de 3 verticale puntjes (achter de adresregel) en selecteer ‘instellingen’;
 • Klik in het rijtje instellingen links op het scherm op ‘Standaardbrowser’ en klik in het hoofdscherm op ‘Instellen als standaard’;
 • Mogelijk opent nu het scherm ‘Instellingen’ om je terug te verleiden naar de standaard-app Microsoft Edge. Deze kun je gewoon wegklikken.

Kiezen beeldbelprogramma

Vanuit de Zorggroep en de Huisartsenkring adviseren wij om één van de volgende 4 beeldbelprogramma’s te gebruiken.  Voor al deze programma’s geldt dat ze volgens de geldende normen ISO27001 en NEN7510  beveiligd zijn.
Klik hier voor meer informatie over deze beeldbelprogramma's.