Update zorgprogramma Fractuurpreventie

Het leveren van kwalitatief goede osteoporosezorg draagt in grote mate bij aan het verkleinen van de kans op nieuwe fracturen bij  mensen met osteopenie en osteoporose. Ook de huisartsenpraktijk heeft hierin een belangrijke rol. Sinds 2018 is het zorgprogramma Fractuurpreventie geïmplementeerd in Midden-Brabant.

In een overzichtelijke instructiekaart staat beschreven wat we van deelnemende praktijken verwachten.
De (gelamineerde) instructiekaart wordt komend jaar via de consulenten onder de praktijken verdeeld. Indien je eerder de instructiekaart wilt ontvangen stuur dan een bericht  naar Inge v/d Borne, projectleider. 

Om starten met het zorgprogramma wat makkelijker te maken en al deelnemende praktijken te ondersteunen hebben we daarnaast de scholing fractuurpreventie gedigitaliseerd. Deze is online, op elk gewenst moment, te bekijken.

Afgelopen periode is er op vier verschillende momenten ook een online vragenuur/casuïstiekbespreking georganiseerd. Tijdens deze momenten konden praktijken al hun vragen over het zorgprogramma en de behandeling en monitoring van patiënten met osteopenie/osteoporose voorleggen aan Jernt Korst (kaderarts bewegingsapparaat), Esther Donga (internist-endocrinoloog ETZ) en Math Wijnands (reumatoloog ETZ). Huisartsen en POH die hieraan meededen, hebben dit erg gewaardeerd. Ook in 2022 gaan we deze online vragenuurtjes weer organiseren. Houd de nieuwsbrief en de website in de gaten voor de data.

Osteoporose is een groot probleem. Bijna één miljoen Nederlanders heeft last van botontkalking. Bovendien krijgen 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen boven de 50 jaar een osteoporotische fractuur. En dit aantal stijgt nog steeds. 35% van de ouderen boven de 65 jaar overlijdt binnen een jaar na een heupfractuur.